Publicacions per a professionals

Altres

Depressió en la gent gran: maneig i prevenció de la depressió en gent gran

El present projecte d'elaboració d'una sèrie de Guies de Pràctica Clínica en gent gran des de la perspectiva de l'Atenció Primària és fruit d'una iniciativa de la Fundació Biblioteca Josep Laporte, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, que compta amb la col·laboració del Grup de la Gent Gran de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i la Societat Catalana-Balear de Geriatria i Gerontologia, i amb el patrocini del Merck Institute of Aging and Heath. L'objectiu és desenvolupar guies de pràctica clínica en l'àmbit de la Geriatria orientades preferentment cap als metges d'Atenció Primària.

Guia de Pràctica Clínica en Depressió en Geriatria

Recomanacions del jurat d'afectats sobre les necessitats de les persones amb TDAH

El trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH), és un trastorn que s'inicia en la infància i es caracteritza per dificultats per mantenir l'atenció, hiperactivitat i/o dificultats en el control dels impulsos. La detecció precoç, així com un diagnòstic i intervenció adequats, constitueix l'estratègia principal per a la prevenció, el maneig dels problemes associats al trastorn i l'evolució del mateix. Convençuts de la importància de conèixer les preferències i necessitats dels afectats i familiars, amb l'objecte de proposar estratègies d'acció que responguin millor als seus interessos, la Universitat dels Pacients, amb la col·laboració del Foro Español de Pacientes i el Fòrum Català de Pacients , organitzen una Trobada Nacional amb la participació de diferents associacions de TDAH i amb el suport de Janssen-Cilag.

Recomanacions del jurat d´afectats sobre les necessitats de les persones amb TDAH

Programa de les "Jornades de Lideratge i Confiança"

El present document resumeix les activitats que es portaran a terme durant les Jornades de Lideratge i Confiança, el dia 13 de Juny de 2007 a Casa Convalescència (Barcelona). Les jornades emmarquen la Conferència del Professor Robert Blendon de la Universitat de Harvard "Trust in government and in health care".

Programa de les Jornades de Lideratge i Confiança

Manifest de les Associacions de Pacients

Document elaborat per les entitats que integren el Fòrum Català de Pacients i Foro Español de Pacientes que recull en deu punts la defensa de la conveniència que els malalts estiguin associats, per tal que puguin cobrir accedir a una millor informació i atenció sanitària. Per què sónn necessàries les associacions de pacients? Per què un malalt s'ha d'associar?

Manifest del FCP

Curs de la UIMPB: "El nou model de pacient i la seva participació en les decisions sanitàries"

Els dies 17, 18 i 19 d'octubre de 2005 es va realitar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona el curs "El nou model de pacient i la seva participació en les decisions sanitàries" organitzat pel Consorci Universitari Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona i patrocinat per l'Institut Català de la Salut i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. L'objectiu del curs era el presentar algunes iniciatives que s'estan començant a utilitzar per part de professionals i administracions sanitàries a tot Europa per tal d'adaptar la relació metge-pacient a la realitat actual. En els darrers anys s'ha produït un canvi social que, entre altres àmbits, afecta a l'atenció sanitària en particular: el nivell cultural ha augmentat i la informació sol·licitada pels usuaris és superior, la tipologia de les malalties ha canviat passant moltes a ser cròniques,... Aquest canvis estan provocant una transició en el model de relació tradicional metge-pacient de tipus paternalista a un altre més deliberatiu, ja que el pacient reclama cada cop més tenir veu en la presa de decisions al respecte de la seva patologia i el tractament que li correspon. El curs es va centrar en mostrar diferents alternatives per gestionar aquest canvi i donar resposta de forma eficient a les exigències d'aquest nou model de pacient.

Program CUIMPB: "El nou model de pacient i la seva participació en les decisions sanitàries" Més informació

Declaració de Barcelona de les Associacions de Pacients

Els dies 20 i 21 de maig de 2003 es va dur a terme a Barcelona una reunió en la que van participar professionals de la salut i representants de les organitzacions i associacions de pacients i usuaris de l'estat espanyol. L'objectiu de la reunió era l'obtenció d'informació sobre la visió i vivències dels pacients respecte 6 temes d'interès: les necessitats d'informació dels pacients, la seva implicació en la pressa de decisions clíniques, la relació metge-pacient, l'accés a l'assistència sanitaria, la participació del pacient en les polítiques sanitàries i els drets dels pacients. Aquest fòrum de debat va estar organitzat per la Fundació Biblioteca Josep Laporte amb el patrocini de Merck Sharp & Dohme España i amb l'aval de l'Academia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, la Asociación Española Contra el Cáncer, la Federación de Diabéticos Españoles, la Liga Reumatológica Española, la Sociedad Española de Atención al Usuario de la Sanidad i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Declaració de Barcelona Decàleg dels pacients Més informació

Barcelona Declaration (anglès)

Els dies 20 i 21 de maig de 2003 es va dur a terme a Barcelona una reunió en la que van participar professionals de la salut i representants de les organitzacions i associacions de pacients i usuaris de l'estat espanyol. L'objectiu de la reunió era l'obtenció d'informació sobre la visió i vivències dels pacients respecte 6 temes d'interès: les necessitats d'informació dels pacients, la seva implicació en la pressa de decisions clíniques, la relació metge-pacient, l'accés a l'assistència sanitària, la participació del pacient en les polítiques sanitàries i els drets dels pacients. Aquest fòrum de debat va estar organitzat per la Fundació Biblioteca Josep Laporte amb el patrocini de Merck Sharp & Dohme España i amb l'aval de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, la Asociación Española Contra el Cáncer, la Federación de Diabéticos Españoles, la Liga Reumatológica Española, la Sociedad Española de Atención al Usuario de la Sanidad i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Barcelona declaration (anglès) Ten commandments Més informació

Categories de documents

Més informació

Si vols més informació sobre els projectes d'informació per a professionals, posa't en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari:

El Patronat

Segueix-nos al Social Media
© Fundació Biblioteca Josep Laporte, 2003-2012. Tots els drets reservats.
C/ Sant Antoni M. Claret 171, 3a planta. 08041 Barcelona (Spain). Tel: 93 433 5020. Correu-e: info.fbjl@uab.cat
ddd