Biblioteca Digital

Gestió del coneixement en ciències de la salut i de la vida per professionals sanitaris

Des de la seva creació l’any 1999 la Fundació Josep Laporte ha facilitat l'accés a la seva Biblioteca Digital a les institucions que han format part del Patronat i institucions associades.

La Biblioteca Digital ha donat accés a 31 organitzacions i institucions de Catalunya i 3 d'Espanya.

La Biblioteca Digital evoluciona cap a un nou concepte de la biblioteca com a nucli de coneixement, establint noves estratègies documentals, encaminades a crear una biblioteca digital més informativa, intuïtiva i que cobreixi les necessitats informatives reals dels seus usuaris

El nou paradigma del coneixement en ciències de la salut

El mercat de la informació s’ha vist transformat, els últims anys, amb la introducció de nous conceptes com la globalització, Internet, la recerca en biomedicina, la informació al pacient com un dret, i l'augment l'interès públic a la participació en la presa de decisions. De fet, pacients i ciutadans demanen la mateixa informació que està disponible per als metges, infermeres i departaments de salut pública, I aquesta revolució ha canviat la manera en què les biblioteques cobreixen les necessitats d'informació i dissenyen estratègies i serveis d'informació. D’altra banda el creixement exponencial de la producció científica, la multiplicitat de fonts informatives canals, nous formats documentals (vídeos, imatges, llibres electrònics, etc), així com l’allau informatiu que se’n deriva de l’ús d’eines com Google, suposen un repte en l’actual escenari informatiu pels usuaris.

Les biblioteques virtuals han revolucionat el concepte de provisió de serveis a la comunitat usuària interessada en tenir accés i rebre informació de qualitat. Una biblioteca virtual basa les seves activitats i serveis en l'absència de la necessitat de tenir una seu física, organitzant i gestionant els seus fons electrònics mitjançant l'ús de xarxes telemàtiques. Les biblioteques virtuals responen a les necessitats d'una comunitat virtual usuària dels seus continguts, creant uns perfils informacionals dels seus usuaris.

Actualment per gestionar i planificar el futur de les biblioteques digitals es plantegen els següents interrogants: quin és el futur de les biblioteques mèdiques?, Com pot la biblioteca digital liderar la millora de la qualitat i eficiència de la cura de la salut, l'educació i la investigació?, com poden les estratègies d'informació i coneixement relacionar-se amb els debats polítics sobre propietat intel•lectual, el mecenatge i els drets dels pacients a ser informats?

La Fundació Josep Laporte busca la resposta a aquests interrogants donant un servei global a les institucions que formen part del seu Patronat i les que s'han integrat com a institucions associades.

Línies principals de la Biblioteca Digital

  • Centre de Recursos Digitals de Medicina (CREM): evolució del concepte tradicional de BD Cap a un centre que gestiona recursos digitals organitzats per temàtiques i permetent una recuperació simplificada a l'usuari. Llegir més
  • Disseny de Biblioteques Especialitzades Monogràfiques (BEM): biblioteques personalitzades per a cada centre integrant Conceptes com els de la usabilitat, la amigabilitat i la navegabilitat.Llegir més
  • Implementació de productes de valor afegit: recerca, avaluació i selecció de recursos informatius de qualitat.
  • Assessorament en la selecció i adquisició de nous continguts i serveis bibliogràfics disponibles al mercat (Servei agregador de subscripcions).
  • Formació a la comunitat usuària en cerques bibliogràfiques i en l'ús d'eines, presencial o online. Llegir més
  • Biblioteca a Mida (BAM): servei bibliogràfic d'actualització por subscripció a temes d'interès per Rebre en el correu electrònic les últimes referències publicades.
  • Compromís amb la qualitat: acreditacions dels nostres continguts i serveis per a organismes nacionals i internacionals.
  • Experiència i alta especialització dels professionals documentalistes: assessorament i suport de l’equip de documentalistes de la Fundació en Serveis de cerques bibliogràfiques, Servei d’orientació i referencia, servei d’obtenció de documents, etc.
  • Accountability i control de qualitat dels projectes: seguiment dels resultats estadístics i anàlisi dels processos amb l'objectiu de dotar de major qualitat final dels mateixos.

Consultar l’oferta de Biblioteca Digital Estàndard 2012

Per conèixer l’actual oferta de Biblioteca Digital Estàndard pot sol•licitar més informació omplint el formulari de contacte adjunt.

Accés a la Biblioteca Digital

Accedeix a la Biblioteca Digital de la teva institució fent click a l'enllaç corresponent:

Serveis destacats

Més informació

Si vol saber més sobre la Biblioteca Digital, posi's en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari:

Estic d'acord
El Patronat

Segueix-nos al Social Media
© Fundació Biblioteca Josep Laporte, 2003-2012. Tots els drets reservats.
C/ Sant Antoni M. Claret 171, 3a planta. 08041 Barcelona (Spain). Tel: 93 433 5020. Correu-e: info.fbjl@uab.cat
ddd